Hoera, je wordt binnenkort eindelijk officieel volwassen! Achttien jaar worden is iets om naar uit te kijken, want je krijgt heel wat vrijheden. Zo mag je vanaf deze leeftijd stemmen en je eigen beslissingen maken zonder daarbij toestemming van je ouders te hoeven vragen.
Ook krijg je als je achttien wordt een aantal nieuwe verantwoordelijkheden en dingen die je zelf moet regelen. Een van de verantwoordelijke taken is het zoeken naar een verzekeraar die bij je past. Maar hoe weet je van tevoren welke ziektekosten je het komende jaar gaat maken, en waar moet je op letten bij je aanvraag? Dat lees je in dit blogartikel!
Kijk naar jouw persoonlijke gezondheidssituatie
Om uit te vinden wat voor jou de beste zorgverzekering is, kun je een aantal dingen onderzoeken. Allereerst is het verstandig om jouw zorgbehoefte van de afgelopen jaren tot nu toe eens onder de loep te nemen. Had je weinig gezondheidsklachten, hoefde je niet meer dan twee keer per jaar naar de tandarts en had je geen bril of beugel nodig? Dan is de basisverzekering voor jou waarschijnlijk een voordelige optie.
De basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen boven de achttien, en vergoedt alleen de belangrijkste zorgkosten zoals de rekeningen voor de huisarts, ziekenhuiskosten en kosten voor geneesmiddelen.
Houd er wel rekening mee dat de tandartskosten vanaf dat je achttien wordt niet meer vergoed worden vanuit het basispakket. Hiervoor kun je je aanvullend laten verzekeren.
Een aanvullend pakket
Heb je vaak problemen met je gebit, moet je een beugel of heb je belang bij specialistische behandelingen bij een alternatieve arts? Dan kan een aanvullende ziektekostenverzekering voor jou misschien juist voordelig zijn.
Een aanvullende verzekering sluit je af naast je basisverzekering, om de zorgkosten te kunnen declareren die niet zijn opgenomen in het basispakket. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullend pakket met extra fysiotherapie, oogzorg, tandzorg of alternatieve zorg. Je betaalt hiervoor een hogere premie dan voor de basisverzekering, maar je krijgt wel grotendeels je behandelingen vergoed nadat je je eigen risico* hebt opgemaakt.
*Het eigen risico is het drempelbedrag dat je eerst zelf moet betalen aan je ziektekosten, voordat je zorgkosten mag terugvragen bij je verzekeraar.
Waar kun je nog meer op letten bij je aanvraag?
Naast het onderzoeken van jouw zorgbehoefte van de laatste jaren, is het ook vooral erg verstandig om naar je huidige gezondheidssituatie te kijken, en misschien weet je zelfs al iets over de zorg die je nodig hebt in de toekomst. Zo kun je bijvoorbeeld begonnen zijn met fanatiek sporten, en weet je misschien al dat je heel wat fysiotherapiebehandelingen nodig hebt komend jaar. Of wellicht heeft de tandarts je geadviseerd om je verstandskiezen binnenkort te laten trekken. Dit soort zaken zijn erg zinvol om mee te nemen in je keuze qua verzekeringspakket.
Succes!