3 belangrijke zaken om op te letten bij de aanschaf van een laptop

Wil je graag een nieuwe laptop kopen? Dan zul je merken dat je vandaag de dag de keuze hebt uit een veel groter aanbod dan pak ‘m beet tien jaar terug. Hoewel laptops nog niet eens zo heel lang bestaan (de eerste draagbare commerciële computer kwam in 1981 op de markt), hebben ze een gigantische evolutie doorgemaakt. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar de allereerste ‘laptop’ woog 12 kilogram, had het formaat van een koffer en een handvat zodat je hem wat makkelijker mee kon nemen. Leg deze eerste draagbare computer naast een hedendaagse laptop en we hoeven je niet meer uit te leggen wat we precies bedoelen met een ‘gigantische evolutie’. Nu het aanbod aan laptops zo ontzettend groot is, is het des te belangrijker om op onderstaande drie essentiële zaken te letten.

Het besturingssysteem

Het besturingssysteem is het hoofdprogramma waar de hele laptop op draait. Het is dan ook de belangrijkste software die op een laptop geïnstalleerd is. Het besturingssysteem stuurt de verschillende onderdelen in de laptop aan en zorgt er bovendien voor dat je geïnstalleerde programma’s en applicaties kunt openen en dat ze naar behoren functioneren. Qua besturingssysteem heb je de keuze uit verschillende opties. De bekendste zijn uiteraard Windows van Microsoft en macOS van Apple, maar ook Chrome OS van Google (waar Chromebooks op draaien) wordt steeds populairder. Ieder besturingssysteem kent zo zijn voor- en nadelen. Verdiep je hier dus goed in voordat je een laptop, zoals een HP laptop bijvoorbeeld, aanschaft!

De processor en het werkgeheugen

Daar waar het besturingssysteem de belangrijkste software op een laptop is, is de processor de belangrijkste hardware. Het wordt dan ook niet voor niets het hart van de computer, of in dit geval laptop, genoemd. Alle berekeningen en aansturingen worden door deze zeer kleine, maar essentiële chip uitgevoerd. De ene processor kan dit sneller dan de andere processor. Vooral wanneer je van plan bent om veel verschillende dingen tegelijkertijd op je laptop te gaan doen, is het belangrijk om te kiezen voor een snelle processor. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Ook het werkgeheugen (uitgedrukt in RAM) speelt een zeer belangrijke rol in de snelheid van de laptop. Wil je een razendsnelle laptop? Kies dan eentje met veel werkgeheugen (en een SSD in plaats van een HDD).

De accuduur!

Veel mensen zijn bij de aankoop van een nieuwe laptop zo gefocust op de beeldkwaliteit, de grootte van het scherm en dergelijke zaken dat ze helemaal vergeten te kijken naar de accuduur. En dat terwijl de accuduur zeker bij een laptop een ontzettend belangrijk gegeven is. Wanneer je je laptop onderweg meeneemt wil je uiteraard wel hebben dat hij het de hele rit volhoudt en niet halverwege al uitschakelt omdat de accu leeg is. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een accu na verloop van tijd slechter wordt, waardoor jouw laptop steeds iets minder lang op één acculading kan doen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
Zo verlaag je je energierekening: bespaar met deze 8 tips