De wereld van verzekeringen is een wereld waarin niet heel veel mensen thuis zijn. Dat kan nadelig uitpakken, want soms zijn er situaties die aanzienlijk vergemakkelijkt kunnen worden wanneer je over een goede verzekering beschikt. Dit geldt zeker voor de rechtsbijstandverzekering. Deze optie wordt niet zelden door mensen als overbodig gezien, maar dat is eerder het gevolg van een gebrek aan kennis over deze polis dan dat het iets over de verzekering zelf zegt. De hoogste tijd dus om ons licht een keer te laten schijnen op deze verzekeringen. Wat heb je eraan en in welke situaties kun je deze verzekering gebruiken? Wij lichten het nut van deze polis toe aan de hand van twee situaties die voor het gros van de mensen heel herkenbaar zijn.
Je krijgt een erfenis
Wanneer iemand overlijdt moeten diens spullen en geld verdeeld worden over de nabestaanden. Het kan zijn dat de kinderen of de naaste familie van de overledene alles krijgen, maar het kan ook zijn dat in een testament anderen aangewezen zijn als erfgenaam. Het kan dan gebeuren dat je een erfenis krijgt van iemand die je misschien niet heel goed kende. Voor veel mensen is een erfenis ontvangen een stille droom, maar wat zij niet realiseren is dat een erfenis ook schulden kan omvatten. Mocht je dus een onverwachte erfenis krijgen, dan is het goed om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Je kunt in dat geval namelijk een beneficiair aanvragen. Dat houdt in dat je je erfenis onder voorwaarden accepteert. Je moet echter wel goed weten hoe je dit doet en daarom is het verstandig om een jurist in de arm te nemen. Deze kan je laten zien wat je moet doen om te zorgen dat je profijt van je erfenis hebt en hoe je voorkomt dat het een last wordt.
Het recht van overpad
Stel je hebt een huis gekocht met een groot erf. Jij hebt grote plannen met dit erf, maar zodra jij de schep in de grond wilt zetten, komen de buren naar jou toe met de boodschap dat je hen erfdienstbaarheid moet bieden. Wat is erfdienstbaarheid? Dit betekent dat jij je buren toegang moet geven tot jouw erf omdat zij anders niet op hun perceel kunnen komen. Dit kan in het verleden vastgelegd zijn, maar het gebeurt regelmatig dat dit pas na de aankoop van een woning duidelijk wordt. In dit geval kun je een jurist inschakelen via je rechtsbijstandverzekering. Deze zal kijken of en zo ja, er afspraken zijn vastgelegd en wat ieders rechten en plichten zijn. Zijn er geen afspraken gemaakt, dan kunnen die nu alsnog gemaakt worden. Zo voorkom je dat je in de clinch komt met je buren.
Geen verzekering?
Mocht je geen rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten, dan kun je alsnog een jurist inhuren via de rechtshulp on demand verzekering. Dit is een eenmalige dienst die je voor een vooraf afgesproken prijs kunt gebruiken. Zo krijg je gedegen juridische hulp zonder dat je aan een langdurige verzekering vastzit.