Alles wat je moet weten over het asbestinventarisatierapport

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het in ons land verboden om nieuwe gebouwen te plaatsen waar asbest in verwerkt is. Nu is het alleen een feit dat er nog heel wat panden te vinden zijn waar wel asbest in zit. Dit zijn de panden die dan ook geruimd moeten worden door een professioneel bedrijf. Voordat je over kunt gaan tot het ruimen van asbest is het van belang om een asbestinventarisatierapport op te laten stellen. Omdat we zien dat hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat hebben we besloten het belangrijkste op een rijtje te zetten!

Het asbestinventarisatierapport – rapport voor asbest

Goed, wat houdt een asbestinventarisatierapport in? Zoals je wel kan zien aan de naam is dit een rapport wat bedoel is voor het in kaart brengen van de asbest in een bepaald gebouw. In feite kan je het dan ook zien als een tekening waarop wordt aangemerkt welke gebieden asbest bevatten. Het is mogelijk dat deze plekken op voorhand al bekend of te zien zijn. In sommige gevallen is het echter nodig om over te gaan tot destructief onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken wat de bouwkundige staat van de woning is en waar het asbest allemaal in zit.

De wettelijke voorschriften

Een professioneel asbestinventarisatierapport voldoet aan de nodige wettelijke voorschriften. Zo moet het rapport altijd voldoen aan de vereisten uit de Richtlijn SC 540. Daarnaast geldt dat het inventarisatiebedrijf geregistreerd moet zijn bij Stichting Certificatie Asbest (Ascert) en beschikken over het procescertificaat asbestinventarisatie. Het spreekt dan ook voor zich dat je voor het opmaken van een dergelijk rapport altijd bij een professioneel bedrijf moet zijn. Vertrouw je het niet helemaal dan is het verstandig om toch even verder te zoeken naar een ander bedrijf.

Een asbestinventarisatierapport aanvragen

Wat bijzonder is aan een asbestinventarisatierapport is dat iedereen die voldoet aan de vereiste het rapport mag opmaken. Dit betekent dan ook dat bijvoorbeeld werkgevers het zelf mogen doen voor het pand wat zij bezitten. In de praktijk zien we echter dat de meeste mensen kiezen voor de diensten van een professional. Dit is dan ook gelijk de meest verstandige optie. Door er een professional bij te halen weet je zeker dat het rapport aan de nodige eisen voldoet. Op die manier kan je met een gerust hart het asbest laten ruimen.

Mocht je zelf van plan zijn om asbest te laten ruimen dan is het dus van belang om het op de juiste manier aan te pakken. Het is van belang om er altijd iemand bij te halen. Zelf asbest ruimen is niet alleen gevaarlijk, maar het is ook nog eens hartstikke illegaal. Gelukkig kan je dankzij een asbest verwijderen offerte binnen no time inzicht krijgen in de kosten die je kunt verwachten. Dankzij de info uit dit artikel weet je in ieder geval wat je kunt verwachten van het opvragen van een asbestinventarisatierapport voor jouw klus!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
Van bittere koffie naar pure verwennerij: zo onderhoud je jouw apparaat