Hoe leef je een prettig leven als senior?

Op een hogere leeftijd is het uiteraard nog heel goed mogelijk om een prettig, mooi en nuttig leven te leiden. Zeker als je je leven op de juiste manier inricht! Blijf lekker actief, vergroot het wooncomfort in huis en blijf bij met de moderne samenleving. We delen tips.

Comfortabel wonen

Wil je zo lang mogelijk in eigen woning blijven wonen? Dat is goed mogelijk, zeker met de juiste aanpassingen aan de woning. Denk hier goed over na en begin er het liefst al tijdig aan – nog voordat het echt moeilijker wordt om comfortabel te wonen. Een traplift is voor veel senioren een goede oplossing om de bovenverdieping gewoon te blijven gebruiken. Hoe de ideale traplift eruitziet, is voor ieder huishouden weer anders. Met traplift vergelijken maak je de juiste keuze. Andere nuttige aanpassingen aan de woning? Verlaag of verwijder drempels en zorg voor meer loopruimte door de kamers. Het kan dus nodig zijn om minder meubels in huis te hebben, of kleinere meubels. Kies voor huisautomatisering, daarmee kun je bijvoorbeeld de tv, verlichting of gordijnen op afstand bedienen. Zorg voor veiligheid met wandbeugels, een inloopdouche en een zitje in de douche.

Services voor senioren

Maak gebruik van de services die er zijn voor senioren. We komen nog even terug op het bovenstaande thema: de traplift. Het is in veel gevallen mogelijk om hier een vergoeding voor aan te vragen, zodat de aanschaf goedkoper is. En dit geldt voor nog meer aanpassingen in huis. Een ander idee is een Handicare traplift huren, om de kosten beter te verspreiden. Is de traplift tijdelijk nodig? Dan is dit tevens een uitkomst. Een andere belangrijke service is hulp in de huishouding of zorg aan huis, wat een thuiszorgmedewerker of een andere medewerker kan bieden. Probeer niet vast te houden aan het idee dat je altijd maar alles zelf moet doen. De hulp is er juist om gebruik van te maken. Nog een idee? Laat de boodschappen bezorgen of kies voor een maaltijdboxservice, voor meer gemak rondom het koken.

Digitale samenleving

De samenleving verandert snel. Daar doe je helemaal niets aan, of je het nu leuk vindt of niet. Met name de digitale ontwikkelingen gaan razendsnel. Het is goed om hierin mee te gaan, in ieder geval tot op zekere hoogte. Wees niet bang voor de digitale samenleving, maar kijk juist liever naar de voordelen ervan. Natuurlijk liggen er gevaren op de loer, zoals cybercrime. Maar ook hier is veel over op te zoeken: waar kun je rekening mee houden om veilig internet te gebruiken? Probeer ook gewoon eens iets uit. Stuur een appje naar je (klein)kinderen bijvoorbeeld. Als je het ook maar een beetje in de vingers krijgt, merk je dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn.

Sociale contacten

Onderhoud sociale contacten, om eenzaamheid tegen te gaan. Het is natuurlijk mooi als je een hechte band hebt met familieleden of vrienden. Maar er is meer om aan te denken. Maak bijvoorbeeld eens een praatje met de buren. Of bezoek een buurthuis, om nieuwe contacten op te doen. Dit is vaak een spannende stap, maar onthoud dat je eigenlijk niets te verliezen hebt. Wellicht ontstaat er een mooie vriendschap uit het aanknopen van een praatje.

Voldoende beweging

Blijf op oudere leeftijd in beweging. Rustige beweging is voldoende, maar maak hier het liefst iedere dag wat tijd voor vrij. Zo blijft de conditie op peil en word je minder stijf. Maak een wandeling of fiets een stukje. Je kunt ook thuis trainingsapparatuur neerzetten, om bij slecht weer op te bewegen. Of bezoek een sportschool: soms worden er zelfs speciale senioren fitness lessen gegeven, wat ook meteen weer een gezellige activiteit is.

Een mooi leven leiden is belangrijk in iedere levensfase. Het is zaak om hier zelf actief mee aan de slag te gaan, waarbij deze tips je hopelijk op weg helpen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
Beste campingstoel van 2021