Landen met een eigen digitale munt: is dit de toekomst?

Sinds de komst van de Bitcoin is digitaal betalen steeds populairder geworden. Er zijn wel duizenden verschillende zogenaamde cryptocurrencies momenteel, en dit worden er alleen maar meer. In China hebben ze zelfs een eigen digitale munteenheid ontwikkeld, waarmee ze nu de voorlopers zijn op dit gebied. Zal dit in de toekomst voor ieder land gebeuren: een eigen digitale munteenheid?

Financiële macht

In China zetten ze stappen naar nog meer financiële macht door middel van een eigen digitale munt, waarmee ze meer grip hebben op de burgers in het land en het buitenlandse betalingsverkeer. Deze munt is de digitale yuan coin: een snelgroeiende cryptomunt. Sinds 2019 lopen er al proeven met deze munt in Chinese steden, en daarmee is China de koploper op dit gebied. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten praten al een tijdje over een eigen digitale munteenheid, maar hebben dit nog niet kunnen realiseren. De digitale munt is nog niet officieel uitgebracht, maar dit hoeft niet land meer te duren.

Digitale euro?

De Europese Centrale Bank (ECB) is druk bezig met de ontwikkeling van een digitale variant van de euro. Na een proefperiode van twee jaar, gestart in juli 2021, zal worden bepaald of dit project echt zal worden voortgezet. Door de ECB wordt al langer gespeculeerd over de mogelijkheden van een digitale munt. Deze zou op de lange termijn als alternatief voor contact geld kunnen gaan dienen.

Er zitten veel haken en ogen aan zo’n beslissing. De digitale euro moet de behoefte van de Europeanen voorzien, illegale activiteiten als witwassen voorkomen en veilig in gebruik zijn en gedistribueerd worden. Tegelijkertijd mag hij de stabiliteit van het financiële systeem en het monetaire beleid niet in gevaar brengen. Geen gemakkelijk proces dus.

Cryptomunten in andere landen

Net zoals de ECB zijn ook landen zoals het Verenigd Koninkrijk bezig met een testversie van een eigen digitale munt. De Bank of England heeft bijvoorbeeld een heuse taskforce in het leven geroepen om de mogelijkheden van zo’n betaalmogelijkheid te onderzoeken. Ook in de VS en Japan kijken de centrale banken naar wat de mogelijkheden zijn. Dit zijn landen met veel invloed, dus de kans is groot dat we hier nog veel meer over gaan horen de komende jaren.

Moeten we dit wel willen?

De ontwikkelingen op het gebied van digitaal betalen gaan de laatste jaren supersnel. In China lopen ze dus al voor op de rest van de wereld, maar wat zijn de mindere kanten van deze digitale munt? Een nadeel is dat de centrale bank straks mee kan kijken met alle transacties. Volgens hen is dit beter om illegale transacties op te sporen en de veiligheid van de gebruikers te waarborgen, maar dit betekent ook dat de Chinese overheid vrijwel volledig inzicht krijgt in het betaalgedrag van individuen, waardoor zij nog meer grip krijgt op het gedrag van de bevolking. Dit is natuurlijk niet gewenst, en dit zal wereldwijd veel vragen oproepen over of we deze digitale ontwikkelingen wel moeten willen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
Word je binnenkort achttien jaar? Zo vind je een verzekering die helemaal past bij jouw gezondheidssituatie