Strijken zonder strijkplank: tips & trucs

Strijken zonder strijkplank. Je denkt misschien: waarom zou je dat willen? Maar niet iedereen heeft een strijkplank thuis. Sterker nog, strijken lijkt met uitsterven bedreigt. Waar we vroeger nogal onze theedoeken en handdoeken zelfs ijverig gingen strijken, ben je nu vooral druk als je een kledingstuk wil aantrekken dat nog vol zit met vouwen. Hoe pak je dat aan als je dus geen strijkplank tot je beschikking hebt? In deze blog vertellen we alles over hoe te strijken zonder strijkplank. Lees jij mee?

Bloesjes, overhemden of je favoriete jurkje. Je trekt het niet aan als het vol met vouwen en kreukels zit. Maar hoe pak je dat dus aan? Er zijn een aantal manieren die je kunt gebruiken om hem weer strak en feilloos te maken. We hebben ze even voor jou op een rijtje gezet. Wat is jouw favoriete manier? Of ga je ze allemaal even uitproberen?

  1. Zet je stijltang aan het werk

Misschien heb je niet nog nooit aan gedacht? Maar een stijltang is eigenlijk een strijkijzer in het klein. Er zijn twee componenten die warm worden en normaal doe je daar je haar tussen. Of jij misschien niet, maar je vriendin wel. Een stijltang is het perfecte middel om snel een kleine vouw weg te werken, bijvoorbeeld in een mouw of in een kraag van je overhemd. Je moet de warmte niet te hoog zetten en pas op dat je je niet verbrand. Het is ook slim om je kleding uit te trekken voordat je het doet. Ja, we zeggen het er toch maar eventjes bij.

  1. Pak de föhn erbij

Een ander apparaat dat je normaal voor je haar gebruikt is de föhn. Dit apparaat is ook goed te gebruiken om je kledingstukken spik en span te maken. Houd daarvoor wel je föhn op minimaal 5 tot 10 centimeter afstand van het kledingstuk. En let op; het wordt erg warm, dus trek ook nu je kledingstuk eerst uit voordat je aan de slag gaat. Je kunt ook beter even je kledingstuk wat vochtig maken. Dan werkt dit nog beter!

  1. Hang je kledingstuk op in de badkamer

Ondertussen begrijpen we een beetje het concept. Voor het opvrolijken van je kledingstukken heb je twee dingen nodig: warmte en vocht. Je kunt dus ook heel goed je kledingstukken in de badkamer ophangen terwijl je een warme douche pakt. Zo gaan de vouwen er vanzelf uit. Ook ideaal voor kledingstukken die je beter niet kunt strijken met een strijkbout. Bijvoorbeeld zijden.

  1. Haal er snel een kreukel uit met een kopje thee

Stel je zit in een vergadering en je ziet een super oncomfortabele kreuk in de mouw van je overhemd zitten. Dan kun je deze techniek van vocht en warmte zelfs op micro-basis toepassen. Je kunt het namelijk ook oplossen met de damp van een warm kopje thee. Houd het kledingstuk er strak erover heen en laat de damp het werk doen.

  1. Of pak een waterkoker

Deze manier kun je goed gebruiken als je bijvoorbeeld op de camping bent of ergens anders op vakantie waar geen strijkplank is. Een waterkoker is natuurlijk wat groter dan een kopje thee en daardoor ook een betere oplossing als je wat grotere kledingstukken kreukvrij wilt maken. Let er wel goed op dat je je handen niet verbrand want kokend water is heet. Wederom zeggen we het er maar eventjes bij!

  1. Gebruik een anti-kreukspray

Ja, echt waar. Deze zijn gewoon te koop! Het is dan ook wel de snelste manier om je kleding weer glad te strijken. Je kunt zo’n spray kopen bij drogisten, supermarkten en natuurlijk ook online. Deze spray is ook ideaal voor als je op vakantie gaat. In sommige hotels zijn natuurlijk wel strijkbouten, maar niet overal. En als jij niet vol in de kreukels over de boulevard wil struinen, dan is het slim om zo’n spray aan te schaffen. De aanschaf van zo’n spray is trouwens minimaal. Het is nog onder de 10 euro.

  1. Met ijsblokjes ín je droger

Say what? Het werkt echt! En oké het klinkt misschien een beetje raar, maar deze manier van strijken werkt dus wel echt. Je moet jouw gekreukte shirt in de droger stoppen met een handje ijsblokjes. Vervolgens zet je ‘m op de warmste stand. Het hoeft maar een paar minuten te duren, denk aan een minuut of 3 of 4. De ijsblokjes gaan natuurlijk smelten en door de warmte strijken ze daarmee automatisch de kreukels eruit. Het prettige is natuurlijk ook dat het vocht gelijkmatig wordt verdeeld waardoor het verdampt en de stoom die vrijkomt werkt in je kledingstuk. En het resultaat? Alle kreukels zijn weg!

  1. Rol je kleding op als een burrito

Dit is meer een tip voor als je kleding uit de wasmachine komt. Je kunt namelijk er direct voor zorgen dat je kleding niet direct gestreken hoeft te worden maar dat je wel zo min mogelijk kreukels straks hebt. De oplossing: rol je kleding op als burrito’s. Je weet wel, die Mexicaanse pannenkoeken die je waarschijnlijk één per week wel eet. Opvouwen zorgt er juist voor dat er nieuwe kreukels inkomen. Maar rollen strijkt ze juist plat. Dus: rollen maar!

Zoals je ziet zijn er heel veel manieren die een strijkbout overbodig maakt. Doe jij de strijkbout en de strijkplank de deur uit? Of ga je deze manieren alleen inzetten in geval van nood?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
5 X: trends op fauteuilgebied