Wanneer is geld lenen verantwoord?

De meeste mensen leren al van heel jongs af aan dat ze vooral moeten sparen en nooit geld moeten lenen. Waarom lenen dan toch enorm veel Nederlanders geld? Dat is met name omdat dit wel een zeer zwart-witte gedachte is. Er zijn namelijk genoeg situaties waarbij het zeker verantwoord is om geld te lenen. Soms zelfs noodzakelijk. Geld lenen hoeft lang niet altijd erg te zijn. Als dit maar op verantwoorde wijze wordt gedaan. En voor de juiste redenen. Maar wanneer is het nu wel verantwoord om geld te lenen?

Waarom lenen mensen geld?

Er zijn verschillende om geld te lenen. De belangrijkste reden is toch wel omdat je momenteel met financiële krapte te maken hebt en je toch een (grote) aankoop moet doen. Een aankoop die je niet kunt uitstellen. In dat geval is het niet mogelijk om langer te sparen, waardoor je verplicht bent om toch een lening af te sluiten.

Een kleine kanttekening moet hier wel bij gemaakt worden. Geld sparen is uiteraard altijd goedkoper dan geld lenen. Geld lenen kost geld. Daarom is het altijd beter om eerst te kijken of er andere manieren zijn om aan het geld te komen. Wanneer deze er niet zijn en de aankoop echt snel moet worden gedaan, dan biedt lenen in dat geval zeker de uitkomst.

Geld lenen voor de reparatie of aankoop van een auto

De auto is voor veel mensen verreweg het belangrijkste vervoersmiddel. Wanneer je deze dagelijks nodig hebt om bijvoorbeeld naar je werk te gaan, kan je ook echt bijna niet zonder. Zeker niet wanneer ook het openbaar vervoer verder geen optie is. Wanneer de auto het plotseling begeeft of een grote reparatie moet ondergaan, betekent dit vaak ook dat je in één keer voor zeer hoge kosten komt te staan. Als je spaarrekening dan niet toereikend is, zal je toch ergens anders geld vandaan moeten halen om de reparatie te kunnen voldoen. Dan is geld lenen vaak de beste oplossing.

Hypotheek

Wat veel mensen niet beseffen is dat een hypotheek ook gewoon een lening is. Dit terwijl we die vaak makkelijker afsluiten dan een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Dat komt met name omdat een hypotheek geaccepteerd wordt. Er zijn immers maar weinig mensen die een woning uit eigen zak kunnen betalen. Bovendien wordt dit ook als investering gezien. Uiteindelijk wordt het huis – als het goed is – van jou. Dat betekent dat je over eigen grond beschikt. Dat levert op de lange termijn veel op.

Geld lenen voor een verbouwing

Geld lenen voor een verbouwing is weer iets heel anders. In veel gevallen kan dit zelfs van de belasting worden afgetrokken. Hierdoor is geld lenen voor een verbouwing in de meeste gevallen zeer gunstig. Deze financiële voordelen gelden bijvoorbeeld wanneer je je huis verduurzaamt doormiddel van grotere aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. De overheid probeert dit interessanter te maken, waardoor veel kosten van de belasting kunnen worden afgetrokken.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
Online shoppen voor ondernemers: fluitje van een cent!