Dit hoort er in een messenset thuis

Er zijn zo veel verschillende messen. Zo heb je alleen al in de keuken wel honderd verschillende messen die je kan gebruiken. Ieder mes wordt ook weer gebruikt voor een ander doeleinde. Maar in een standaard messenset horen een aantal basis messen thuis. Maar welke zijn dit eigenlijk? Wij vertellen het jou in dit artikel.

Iedere echte chef heeft wel een messenset in huis. Een goed messenset maakt het koken een stuk makkelijker. Voor het voorbereidende werk zal het je een stuk minder tijd kosten wanneer jij het juiste mes hebt bij het juiste product. Zo heb je bijvoorbeeld een koksmes, broodmes, tourneermes en een officemes in een standaard set zitten.

1. Koksmes

Een echt goed koksmes is onmisbaar in een keuken. Met het koksmes worden de meeste dingen gesneden en daarom zit deze standaard in iedere messenset. Een koksmes is standaard zo’n 20 centimeter lang en de hoogte is zo’n 4 tot 5 centimeter. Dit is vaak ook gelijk het grootste mes in jouw messenset, dus kijk uit voor je vingers.

2. Broodmes

Dit is een inkoppertje. Een broodmes wordt natuurlijk gebruikt om door een heerlijk vers broodje heen te snijden. Doordat een broodmes een kartelrand heeft, werkt het net als bij het zagen van een stuk hout. Alleen zijn de tanden van een broodmes iets fijner waardoor je makkelijk door een broodje heenkomt en wat minder snel door een boomstam.

3. Officemes

Voor het precieze werk is er nog een officemes. Hiermee kan je zowel groenten en fruit schillen als kleine en fijne dingen snijden. Denk aan een uitje of aan prei. Een goed messenset heeft daarom ook altijd een officemes erbij zitten.

4. Tourneermes

Dit mes zal redelijk onderschat worden in de keuken. Dit komt omdat hij niet gelijk gepakt wordt wanneer er iets gescheden moet worden. Maar voor het schillen van bepaalde producten, denk aan fruit of aardappelen is dit mes perfect. Daarom zit ook dit mes in de meeste messensetten.

De uitgebreide versie

Ga je voor de uitgebreide versie? Dan zal je nog een paar extra messen vinden die je in een gewone basis messenset niet vindt. Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

5. Tomatenmes

Een tomatenmes wil je eigenlijk gewoon in je keuken hebben. De schil van een tomaat is hard, maar de binnenkant is zacht. Doordat de kleine karteltjes op een tomatenmes gaat dit exemplaar perfect door een tomaatje heen.

6. Vleesmes

Ben jij een vleesliefhebber en koop jij je vlees vers bij de slager? Dan wil je zeker weten een vleesmes in huis hebben. Vlees is vaak moeilijk te snijden en je hebt hiervoor dus echt een scherp en snijdbaar mes nodig. Kijk dus uit voor je vingers wanneer je deze uit je messenset trekt.

7. Kaasmes

Wanneer jij als echte Hollander wil genieten dan vul jij je messenset natuurlijk aan met een kaasmes. Lekker een blokje of reepje kaas bij de borrel mag toch niet gemist worden? Doordat kaas een aparte structuur heeft kies je een mes dat hier gemakkelijk doorheen gaat. Een kaasmes doet het werk voor jou in plaats van andersom. Zo voorkom je een afbrokkelend stuk kaas.

Weten welk kaasmes je voor welk kaassoort moet gebruiken? Dat bekijk je hier!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
5 Tips voor een moderne baby kamer