Duurzaam kerstdecoratie: 5 Tips

Misschien heb je jouw kerstboom voor dit jaar al helemaal opgetuigd. Dan ben je helemaal klaar voor de feestdagen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog helemaal niet klaar bent voor kerst en eerst nog moet beslissen of je een boom gaat kopen of huren of voor een kunstboom wilt gaan. Hoe het ook zij, duurzame kerstdecoratie vinden kan uitdagend zijn, maar geeft wel een goed gevoel. Hier 5 tips waarmee je je kerstdecoratie duurzamer kunt maken.

 

Tip 1: Houten kerstboom & houten kerstversiering

Door te kiezen voor houten kerstversiering, maak je een duurzame keuze. Heb je ook al eens gedacht aan een houten kerstboom? Dit staat heel erg mooi in een Scandinavisch interieur, bij lichte kleuren en pastelkleuren. Je hebt ze in heel veel soorten en maten en je hoeft niet te twijfelen over of een houten kerstboom wel leuk is. Je hebt ze ook in verschillende kleuren, bijvoorbeeld een white wash houten kerstboom, of een witte houten kerstboom. Wil jij wat stoerders? Dan kun je ook zeker weten een zwarte houten kerstboom krijgen. Een kerstboompje van hout gaat meerdere jaren mee.

Naast houten kerstbomen zijn ook houten kerstornamenten en houten kersthangers een duurzame keuze. Ze hebben een natuurlijke uitstraling en je hebt ook firma’s die jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt een kans biedt door ze een vak te leren. Door ze te onderwijzen in 3D-printen en lasersnijden, zijn ze in staat om prachtige houten kerstversiering te maken die helemaal van nu is. Door het lasersnijden, worden de kersthangers super strak en zijn ze een waardevolle toevoeging aan elk kerstinterieur.

 

Tip 2: DIY-kerstbal van groen

Erg sfeervol is het om glazen bollen of tweedehands plastic bollen te vullen met wat kerstgroen. Simpel, maar een groot succes. Haal de natuur in huis met een DIY-kerstbal van groen.

 

Tip 3: Creatief met zoutdeeg

Het recept voor zoutdeeg is erg eenvoudig. Door 1 kop zout, 1 kop bloem en een half kopje water te mengen, krijg je zoutdeeg dat je lang kunt bewaren. Let op: het is niet geschikt om te eten. Wel kun je er hele mooie kersthangers mee maken. Bijvoorbeeld huisjes of gingerbreadmannetjes. Maak een gaatje bovenin, en hang er een lintje in. Dan zijn de kersthangers klaar om in de boom te hangen.

 

Tip 4: Engeltjes van blik

Ga voor gerecyclede materialen. Neem nou bijvoorbeeld blik. Een beetje rondneuzen op Pinterest en je komt er snel achter wat je allemaal kunt maken van dit materiaal. Denk bijvoorbeeld aan leuke kerstengeltjes om in de kerstboom te hangen. Super leuk en heel creatief. Ook met eierdozen kun je heel veel kanten op.

 

Tip 5: Gebruik de natuur

Ga de natuur in, en ga op zoek naar hulstbladeren, mos, takjes en de mooiste dennenappels. Leg dit in een oude dakpan en klaar is je kerststukje. Gebruik vooral ook wat glitter en kerstballen. Maak het zo gek als je zelf wilt. Na de kerst is het misschien leuk om de dakpan te beschilderen met je huisnummer en de namen van alle gezinsleden. Een origineel naam- en nummerbord is geboren.

 

Nog meer tips voor duurzame kerstversiering

Het is zonde om je kerstversiering zomaar weg te gooien. Het is ook niet erg duurzaam. Toch is het wel begrijpelijk dat je niet jarenlang dezelfde versiering wilt hebben en naar wat nieuws verlangt. Het is natuurlijk een goed alternatief om je kerstspullen weg te geven aan vrienden en familie, of het naar de kringloop te brengen. Naast bovenstaande tips zijn er nog veel andere tips die je kunnen helpen om te zorgen dat jouw kerstdecoratie duurzaam is. Een fijne bijkomstigheid is ook dat deze opties niet zoveel geld kosten!

  • Kijk eens goed om je heen in huis. Welke spullen heb je al liggen? Maak bijvoorbeeld leuke strikjes van oude kleding of linten, dennenappels, papier en karton (voor sneeuwpop, duiven, gingerbreadmannetjes, kerstklokjes, of engeltjes). Ook leuk om aan de slag te gaan met kaneelstokjes.
  • Met oude kranten kun je ook creatief zijn. Maak er strikken van en maak van oude knopen een mooi sierlint. Rijg legopoppetjes aan een lintje en klaar is je kerstornament. Ook nog eens kidsproof omdat het niet kapot kan gaan, als het uit een kinderhandje glipt.
  • Maak een slinger van popcorn of cranberry’s. De popcorn natuurlijk wel eerst even poffen (al een leuke activiteit op zich) en verven in een kek kleurtje.
  • Tennisballen of kerstballen verpakt in aluminiumfolie maakt een prachtige kerstballenset.
  • Door een ei te nemen en deze door te prikken, kun je ook leuke kerstdecoratie maken. Laat de inhoud van het ei weglopen en maak er een omeletje van. Versier de eierschalen met glitter, papier of kralen en linten. Leuke ovalen kerstballen zijn het resultaat.
  • Geef oude kerstballen een nieuw uiterlijk door aan de slag te gaan met glitter, touw en lijm, of lovertjes. In een handomdraai zijn ze weer zo goed als nieuw!
  • Ga naar het bos of park en zoek een mooie tak uit. Versier deze, verf ‘m met linten en sterren van papier en klaar is je kersttak.
  • Hoewel fruit helaas wat te zwaar is om in de kerstboom te hangen, kan het wel erg sfeervol uitpakken om je fruitschaal met kerstgroen te versieren en er wat bessen, kaneelstokjes en steranijs over te draperen.

Je ziet dat je alle kanten op kunt met duurzame kerstversiering. Vooral door goed om je heen te kijken, naar wat je allemaal al in huis hebt en dat creatief in te zetten, kun je een heel eind komen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
Gaan we ooit andere kaarten zien in het casino?