Wanneer is het een goed moment om je eenmanszaak om te zetten naar een bv?

De meeste startende ondernemers beginnen als eenmanszaak. Dit komt vooral doordat dit veel fiscale voordelen oplevert als je net begint. Toch kan er een moment komen waarop je twijfelt om van rechtsvorm te veranderen. Dit zien we vooral terug op de momenten dat bedrijven steeds meer winst gaan maken. Ondernemers met een hogere winst en meer ervaring lopen soms meer risico met een eenmanszaak. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het belastingtechnisch minder voordelig is. Hierdoor kan het aantrekkelijker zijn om voor een bv te kiezen. Maar welke voordelen levert dit op en wanneer is een bv oprichten bij firm24 verstandiger? In dit artikel lees je alles wat je moet weten. 

Belastingvoordelen 

Zodra je als bedrijf meer winst gaat maken, kan er een moment komen dat het belastingtechnisch aantrekkelijker wordt om een bv te starten. Het omslagpunt ligt gemiddeld bij 150.000 euro winst per jaar. Bij zulke hoge bedragen zal je minder belasting gaan betalen als je over een bv beschikt en vallen de grote fiscale voordelen van een eenmanszaak weg. 

Toch verschilt dit per situatie. Daarom is het verstandig om eerst een berekening door de boekhouder of accountant uit te laten voeren. Zij kunnen aantonen wat op dat moment voor jou de voordeligste optie is. Het is natuurlijk het prettigst als je zo min mogelijk belasting hoeft over te dragen aan de Belastingdienst. 

Houd er wel rekening mee dat het runnen van een bv ook andere kosten met zich meebrengt. Niet alleen voor de oprichting ervan (denk bijvoorbeeld aan het laten opstellen van een akte door een notaris), maar ook vanwege de vennootschapsbelasting die betaald moet worden. 

Wil je een eenmanszaak omzetten naar bv door firm24? Dan gebeurt dit volledig online. Zo bespaar je veel tijd. Wel is het belangrijk dat direct de juiste stukken worden aangeleverd. Verdiep je dus goed in de informatie die geleverd moet worden, zodat je er zeker van kunt zijn dat de procedures soepeltjes doorlopen kunnen worden. 

Voordelen met betrekking tot de aansprakelijkheid 

Een andere reden om je eenmanszaak om te zetten naar een bv is doordat je persoonlijk over meer bescherming beschikt. Bij een eenmanszaak word je volledig verantwoordelijk gehouden als er schulden worden gemaakt of het bedrijf failliet gaat. Op dat moment is het voor schuldeisers bijvoorbeeld mogelijk om jouw privévermogen aan te spreken. Dit kan verregaande gevolgen hebben. Bij een bv is dit vrijwel onmogelijk. De bv wordt wel aansprakelijk gehouden, maar jij als bestuur niet. Hierdoor blijft het privévermogen beschermd. Hierdoor is een BV aantrekkelijker voor bedrijven met veel vermogen, die zelf flinke investeringen doen en ook meer risico lopen. Zo beperk je immers de risico’s op persoonlijk vlak.  

Twijfel je nog over welke rechtsvorm voor jou het meest geschikt is? Doe dan een keuzetest of bespreek je twijfels met het adviesteam van de KvK. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
Top 5 casino’s in Nederland