Zelf de luchtkwaliteit meten, hoe doe ik dat?

Tegenwoordig bezit iedereen over vrijwel alle kennis die hij maar kan wensen. We hebben namelijk het internet, die het antwoord op al onze vragen heeft. Dat betekent ook dat we bijvoorbeeld geen professionals meer langs hoeven te laten komen om de luchtkwaliteit te meten. Dit kunnen we namelijk prima zelf. We kunnen zelf de luchtkwaliteit meten en daarnaast ook nog eens bijdragen aan dataverzameling over de kwaliteit van onze lucht.Toch, ondanks onze kennis, kan het lastig zijn. Logisch, want het zelf meten van de luchtkwaliteit vergt wel wat tips en trucs. Het belangrijkste is om na te denken over de vraag wat je precies wilt bereiken en hoe je dit precies van plan bent om te realiseren. Hierbij kun je denken aan de stof, kwaliteit, de wijze van de dataverzamelijk etc.

Hieronder lees je meer over de stoffen in de lucht die meetbaar zijn en hoe je de stoffen het beste kunt meten.

Meetbare stoffen

Zoals je misschien al wel weet, zitten er heel erg veel stoffen in de lucht. De ene stof heeft nauwelijks tot geen effect op ons, terwijl de andere heel erg gevaarlijk kan zijn voor onze gezondheid. Het is dus niet per se noodzakelijk om alle stoffen te meten, maar welke stoffen zijn dan wél relevant om te weten? Nou, als het onze gezondheid betreft is het interessant om de stoffen te meten. De stoffen die wel degelijk van belang zijn voor onze gezondheid zijn: stikstofdioxide, fijnstof, roet en ozon. Voor deze stoffen gelden dan ook typische concentraties, maar ook grenswaarden die wettelijk zijn vastgelegd en de manier waarop je deze stoffen kunt meten. Dit alles is van belang bij zelf luchtkwaliteit meten, want je moet hier wel rekening mee houden.

Waar meet ik?

Oké, je wilt zelf luchtkwaliteit meten, maar waar kun je dan het beste meten? Wat is de geschiktste plek? Dan is geheel afhankelijk van wat je precies wilt gaan meten. Je moet er rekening mee houden dat de concentraties van verontreinigende stoffen heel erg kunnen verschillen. Als er bijvoorbeeld gemeten wordt in de buurt van een bron, kunnen de concentraties een relatief hogere waarde aangeven. Kijk daarom goed naar hoe specifiek je de luchtkwaliteit wilt meten. Vraag jezelf af of je een specifiek doel hebt, zoals het meten van het wegverkeer of de achtergrondwaarde. Dit is belangrijk om te weten, zodat je hier rekening mee kunt houden in je het meetplan. Er is niet één juiste plek, maar het is wel aan te raden om een locatie uit te kiezen waar veel mensen verblijven. Dat is natuurlijk heel erg interessant. Zoals ik al zei kunnen de concentratiewaardes dus variëren, wat afhankelijk is van verschillende factoren.

Verder geldt ook nog voor meetsensoren, dat deze worden beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals wind, luchtvochtigheid en schaduw. Dit beïnvloed vervolgens ook weer de meetresultaten. Wees je hier dus van bewust en houd rekening met de weersomstandigheden als je van plan bent om de luchtkwaliteit op te meten.

Samenvattend: de concentratiewaardes zijn vooral afhankelijk van de plek waar je meet, maar ook van verschillende omgevingsfactoren. Wees je er dus van bewust dat de meetresultaten nooit helemaal precies zullen zijn.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top Reviews

Ook interessant
Werken vanuit huis: 3 redenen om je internetabonnement eens onder de loep te nemen